Blog

5. mája 2019

Ako pri stavbe domu ušetriť tisíce eur?

Prečítajte si našich 5 krokov k tomu, ako nepreplatiť a dokonca ušetriť:

  1. Vyberte si vhodný stavebný pozemok. Najlepšie je, ak má už vybudovanú prístupovú cestu a privedené všetky prípojky – elektriku, vodu, kanalizáciu, príp. plyn.
  2. Zvoľte ideálny projekt domu do lokality, kde plánujete stavať. Zvážte, aký typ domu sa hodí na daný typ pozemku, dajte si pozor na vhodnú orientáciu natočenia domu podľa svetových strán. Veľa predurčuje aj geografická poloha domu, napr. to, či ide o horské prostredie na severe krajiny, alebo miesto v nížine.
  3. Poraďte sa s odborníkmi. To je to najlepšie, čo môžete ešte pri rozhodovaní urobiť. Veď predsa nie sme odborníci na všetko, každý sme dobrý v inej oblasti a nechať si poradiť nikdy nie je hanbou a ani na škodu. Skôr každému na úžitok.
  4. Vyberte si správnu stavebnú spoločnosť. Ubudne vám množstvo starostí a zbytočných problémov. Všetko môžu vybaviť a zabezpečiť za vás. A nie draho, ako si môžete na prvý dojem myslieť. Pri výbere dbajte na referencie, teda počet uskutočnených projektov a tiež na recenzie klientov. Sú spokojní a odporúčajú, alebo mali s firmou problémy? V dobe internetu si už viete overiť všetko a takýmto spôsobom viete veľmi ľahko zistiť kto je kto.
  5. Vyberte si správne materiály. Dnes už existuje množstvo rôznych materiálov, riešení a najmä rôznych kvalitných alternatív za dobré peniaze. Opäť platí, že netreba šetriť tam, kde to nie je vhodné, ale zase nie je potrebné zbytočne vyhadzovať ťažko našetrené peniaze za extra predražený tovar. Dobrá stavebná firma vám poradí aj v tomto smere.

Cena rodinného domu sa môže v skutočnosti pohybovať v rôznych úrovniach. A to aj pri stavbe toho istého domu. Všetko závisí od šikovnosti staviteľa, jeho zručností a vedomostí. Ak ste naozaj zručný domáci kutil, tak si mnohé veci dokážete zabezpečiť sami. Ak ale riskujete a idete si dom dorábať bez skúseností, koledujete si o problémy, ktoré sa odzrkadlia na vašich peňaženkách. Pozor aj na rôzne fušky. Kvalitní majstri sú rezervovaní na mesiace dopredu, kadejakí „fušeráci“ nielenže vykonajú svoju robotu nekvalitne, neponúknu vám na ňu ani záruku. A to je dosť dôležitá záležitosť, ktorá by mala hrať významnú úlohu pri vašom rozhodovaní.

Rada na záver: Stavte na kvalitu, zodpovednosť a skúsenosti. Tie vám dokáže ponúknuť profesionálna stavebná spoločnosť. Zistite si aké sú možnosti na trhu (internet), dohodnite si osobné stretnutie, uskutočnite prehliadky zrealizovaných objektov, nechajte si urobiť cenovú ponuku, poraďte sa. To vás predsa nič nestojí. Na dobrom rozhodnutí môžete len a len ušetriť! A na zlom zase veľa peňazí i nervov stratiť…