Blog

15. marca 2018

Ako si vybrať správny pozemok?

Pozor na podvodníkov

Prvá otázka, ktorú si musíte bezpodmienečne zodpovedať je, či miesto, na ktorom chcete stavať, je vôbec stavebným pozemkom. V prípade, že nie je, stavebný úrad vám stavbu na takomto mieste s veľkou pravdepodobnosťou nepovolí. Spozornite aj pri ďalšom možnom probléme – a tým sú podvodníci s pozemkami, ktorí chcú zarobiť práve na vašej neznalosti. Príkladom môže byť predaj pozemku, ktorý predávajúci vôbec nevlastní, alebo nie je jeho 100- percentným majiteľom. Zistite si tiež, či na pozemku, o ktorý sa zaujímate, nie je uvalené vecné bremeno. Preverte si tieto možné riziká na katastri. Predídete tak riziku, že prídete o tisíce eur.

Dobrý prístup a inžinierske siete

Jednou z podmienok vydania stavebného povolenia na stavbu rodinného domu je prístupová komunikácia k pozemku. Môže ísť o spevnený povrch alebo o riadnu asfaltovú cestu. V prvom prípade sa ale uistite, či je majiteľ pozemku pod cestou viazaný príkazom stavebného úradu, že musí cestu k vašim domom vybudovať. V opačnom prípade môžete po výstavbe naraziť na vážny problém. Dôležitá je aj dostupnosť k miestu, na ktorom chcete stavať. Je k nemu možný prístup aj stavebným mechanizmom? A nezabúdajte ani na inžinierske siete. Úplne ideálnym riešením je kúpiť pozemok s elektrikou, vodou a vyriešeným odvodom odpadu. A ešte jedno dôležité upozornenie: Overte si, či je v prípade vybudovanej kanalizácie v obci táto dostatočne dimenzovaná na počet domov, ktoré sa plánujú stavať. Vyhnete sa tak problémom, s ktorými sa dnes stretávajú napríklad obyvatelia Čiernej Vody pri Bratislave, kde majú obrovské problémy s odtokom odpadových vôd. Ak na pozemku siete nie sú, bude vás to stáť veľa peňazí a dlhé mesiace z vášho drahocenného času. Nezabudnite si tiež overiť aká je obcou povolená maximálna zastavanosť pozemku. Eliminujete tak možné riziká.

Tvar, sklon a rozmer pozemku

Pre výstavbu rodinných domov sú podľa odborníkov najideálnejšie pozemky v tvare štvorca alebo obdĺžnika. Dôvod? Nebudete mať problémy so správnym osadením domu. Pri bežných rodinných domoch odporúčame zvoliť veľkosť pozemku s rozlohou 4 – 8 árov. Rozhodujete sa medzi rovinatým a svahovitým terénom? Vyrovnávanie svahu a presuny zeminy vyžadujú ďalšie investície a predražujú celkovú stavbu, v niektorých prípadoch až o 30 percent. Svahovitý terén však na druhej strane môže byť vhodným predpokladom pre vytvorenie zaujímavých architektonických riešení. Rovinatý pozemok je ideálny pre typové projekty rodinných domov. Eliminujú navýšenie ceny výstavby domu. A dôležité je poznať aj podložie pozemku. Vysoká spodná voda môže spôsobiť problémy v prípade, ak chcete riešiť podpivničenie. Nestabilné podložie si tiež môže vyžiadať zvýšené investície do základov na stavbu.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.

Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.