Blog

1. marca 2019

Ako si zostaviť rozpočet na stavbu rodinného domu?

Janka s Karolom bývajú v paneláku v Nitre. Pred niekoľkými mesiacmi sa im narodilo druhé bábätko a múry ich bytu sa im zdajú pritesné. Aj preto začali uvažovať o stavbe rodinného domčeka niekde na okraji mesta. Čo nás to bude stáť? Položila otázku Janka. A práve pri tejto otázke sa teraz pozastavíme a spoločne na ňu nájdeme odpovede.

 

Aj keď sa na prvýkrát môže zdať, že všetko si dokážeme vypočítať a následne aj postaviť sami, toto zdanie môže klamať. Často nás môžu prekvapiť rôzne skryté náklady, alebo položky, na ktoré sme pri plánovaní vôbec nepomysleli. Preto je najlepšie poradiť sa s odborníkmi. S ľuďmi, ktorí sa touto prácou denno-denne živia a spoločne s vami vedia pripraviť realistický rozpočet na váš budúci domček. Presne takto sa rozhodli aj Janka s Karolom. Chvíľu síce váhali a hľadali si potrebné informácie na internete, ale po niekoľkých dňoch to vzdali. Po spoločnej debate napokon usúdili, že to chcú urobiť dobre a bez starostí. Veď nie je nič horšie ako ostať nakoniec nemilo prekvapený z vecí, s ktorými vôbec nerátali. Na stavbu domu sa chceli poriadne pripraviť. Najmä po finančnej stránke.

 

Spoľahnite sa na odborníka

Na internete si našli kontakt na obchodníka našej spoločnosti. Samozrejme, mohli si nájsť aj niekoho iného, ale zhoda okolností a dobré referencie ich priviedli až na stránku Start home. Dohodli si stretnutie, na ktorom odborníkovi na zostavovanie rozpočtu pre výstavbu domov opísali svoju predstavu. Ten im položil niekoľko dôležitých otázok, aby si ujasnil niektoré preferencie svojich klientov. Janke a Karolovi a ich malým deťom chce čo najlepšie pomôcť, aby mohli už o niekoľko mesiacov bývať v novom. A samozrejme, aby boli spokojní.

 

Dôležité otázky

Prvá otázka sa sústredila na pozemok. Mladá rodina už mala svoj pozemok vyhliadnutý. Pripravené na ňom boli už aj inžinierske siete, čo je vždy dobrá správa. Potom už mohli prejsť k typológii domu a začať s prípravou rozpočtu. Chcete jednopodlažný alebo dvojpodlažný? Znela otázka zástupcu našej spoločnosti, ktorý im predstavil rôzne možnosti. Všetci pohodlne sedeli pred počítačovou obrazovkou a pozerali na vizualizácie rodinných domov. Janka s Karolom sa rozhodli pre jednopodlažný 4-izbový bungalov. Následne na to si zvolili želanú orientáciu svojho domčeka na pripravenom pozemku.

 

Rozpočet krok za krokom

Obchodný zástupca vzápätí otvoril excelovskú tabuľku a pred očami oboch manželov začali spolu a postupne tvoriť vlastný rozpočet ich budúceho domova. Mladému krok za krokom kládol otázky, diskutoval s nimi o rôznych možnostiach a variáciách, a takto sa prehrýzali jednotlivými položkami, ktoré sú dôležité pre celkový výpočet finálnej ceny domu. Sami sa pritom rozhodovali, ktoré veci sú pre nich dôležité a naopak, na čom by mohli ušetriť. Akú strešnú krytinu chcú použiť, aký typ okien, zateplenie, aký druh fasády? Ako vybaviť interiér, akú sanitu si zvoliť? Akú podlahu, typ kúrenia, štýl dverí? Keď sa všetci spoločne, po zodpovedaní si všetkých potrebných otázok dopracovali až na záver tabuľky, videli sumu, ktorá ich už od začiatku veľmi zaujímala. A musíme povedať, že ich milo prekvapila. Nebola totiž až taká vysoká, čo obaja veľmi ocenili. Usmiali sa na seba a v tvári sa im zračila spokojnosť. Ešte väčšia bola vtedy, keď im zástupca našej spoločnosti oznámil, že cena je garantovaná a nebude sa meniť. Janka s Karolom sa tak definitívne zbavili strachu z rôznych skrytých výdavkov, ktoré by sa počas výstavby mohli objaviť a ktoré by mohli spôsobiť problémy s financiami.

 

Na čo teda nesmieme zabudnúť pri zostavovaní rozpočtu?

  1. Na kúpu pozemku (plusom je ak má už zavedené inžinierske siete).
  2. Výber modelu, resp. projektu RD (mal by obsahovať všetko, po čom záujemca túži).
  3. Voľba orientácie domu.
  4. Cena základov domu.
  5. Zabudnúť netreba ani na náklady počas výstavby (ak vám stavia firma dom na kľúč, skryté výdavky by sa objaviť nemali).
  6. Zabezpečenie bývania počas výstavby (ak klient predá svoj byt, aby mal na výstavbu RD).
  7. Koľko bude stáť materiál a práca (tu je dôležitá otázka, či stojí za to si RD stavať svojpomocne, alebo si na to zavolať odborníkov, teda firmu, ktorá vám dom postaví na kľúč a dá vám na výsledný produkt záruku. Zároveň vám po podpise zmluvy garantuje, že sa cena už zvyšovať nebude.)
  8. Nezabúdajte, že ak si dom staviate sami, počítať treba aj s dovozom materiálov a vykládkou. (Ak vám stavbu zabezpečuje firma, máte všetko v cene)
  9. Koľko budú stáť ostatné služby. (stavebné povolenie, kolaudácia)
  10. Osobitnou kapitolou je zariadenie interiéru. (pri stavbe domu na kľúč poznáte všetky položky i ceny zariadenia vášho interiéru, samozrejme okrem nábytku.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.

 Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.