Blog

25. júna 2019

Hrubá stavba, holodom, či stavba na kľúč?

Keď vidíte v prospektoch alebo v reklame stav dodania domu a pri ňom cenu, overte si, čo sa pod tým skutočne skrýva. Každá firma môže mať iný štandard dodania, ktorý sa môže zásadne líšiť od vašich očakávaní. Preto je vždy lepšie byť si na čistom, ešte predtým, ako niekde zaplatíte zálohu a umiestnite svoj podpis. Poďme sa na jednotlivé pojmy pozrieť bližšie.

Hrubá stavba. Nie je definovaná zákonom. To dokáže využiť množstvo firiem vo svoj prospech. Bežný laik si pod pojmom hrubá stavba predstaví vytiahnuté múry, interiérové priečky, strešnú konštrukciu a strešnú krytinu. Súčasťou hrubej stavby sú však okrem zaizolovanej základovej dosky aj okná a dvere. Ide o uzatvorený dom, ktorý však nemá doriešený interiér.

Holodom. Ide o vyšší stupeň dokončenia domu ako je hrubá stavba. Holodom už disponuje aj zateplením, omietkou, podlahou, kompletnou elektroinštaláciou, rozvodmi vody, kúrenia, komínom. Nie je to však ešte dom pripravený na nasťahovanie, mnohé veci si musí potom ešte majiteľ domu dokončiť sám.

Dom na kľúč. Je to najvybavenejší model dodania domu majiteľovi. Mal by to byť dom, ktorý je prakticky pripravený na nasťahovanie. Na rozdiel od holodomu už obsahuje aj obklady, laminátové či drevené podlahy, interiérové dvere, sanitu, povrchové úpravy stien, maľbu.

Ale pozor! Keďže neexistuje zákonná úprava, ktorá firmám presne určuje, čo má ktorý model obsahovať, firmy si tieto veci vysvetľujú po svojom a tomu prispôsobujú aj vlastný marketing a reklamu. Často sa teda môžete stretnúť s tým, že hrubú stavbu niekto núka bez okien, že cenu holodomu propagujú bez základovej dosky a že v cene domu na kľúč nemáte zahrnutú DPH a chýba v ňom maľovka alebo kúrenie. Mnohé tieto „finty“ firmy uvádzajú malými písmenami, aby boli kryté, ale aby si ich potenciálny zákazník nevšimol.

Seriózne spoločnosti jednajú so svojimi klientmi na rovinu! Cena domu, akú si klient dohodne pri podpise zmluvy sa musí rovnať cene domu, ktorú zaplatí pri jeho odovzdaní. A cena domu na kľúč by mala byť skutočne konečnou cenou, ktorá zahŕňa tak DPH, ako aj cenu základov, projektovej dokumentácie, stavebného povolenia a podobne.

Rada na záver je podobná, akú vám dávame vždy: Poraďte sa s odborníkmi, preverte si stavebné firmy na internete, prečítajte si recenzie ľudí, ktorí majú s nimi osobné skúsenosti. Takto predídete zbytočným starostiam a nepríjemným prekvapeniam, ktoré vás budú stáť peniaze navyše.

Seriózne firmy existujú, len ich treba nájsť a odlíšiť od tých, ktoré nemajú dobré renomé.