Blog

16. februára 2018

Lokalita: Aký má vplyv na cenu nehnuteľnosti a vaše pohodlie?

Dostupnosť. Chcete tráviť čas v zápach?

Dopravná dostupnosť je jedným z najdôležitejších faktorov pri rozhodovaní množstva ľudí, ktorí sa chcú stavať. Stovky rodín už doplatili práve na to, že pri rozhodovaní o svojom bývaní pozerali len na cenu pozemku a pozabudli zobrať do úvahy fakt, ako dlho im bude trvať dochádzanie do práce, deťom do školy a koľko času zo svojho života strávia v dopravnom prostriedku. Pred kúpou pozemku si teda najskôr zistite, aká je v danej lokalite dopravná infraštruktúra, či vyhovuje vašim predstavám o dochádzaní. Nezabudnite si tiež overiť, či do miesta vášho budúceho bydliska chodia pravidelné spoje a ako ďaleko bude váš dom od autobusovej zastávky.

Občianska vybavenosť. Dostupný obchod a škola?

Nákupy a umiestnenie detí do materskej či základnej školy je asi najdôležitejšou požiadavkou každej mladej rodiny. Práve preto dbajte pri hľadaní lokality pre vaše bývanie aj na to, či disponuje týmito možnosťami. Neverte len reklame! Osobne si choďte overiť, či v mieste, kde chcete stavať stojí materská škola s dostatočnou kapacitou, základná škola, ktorú by vaše deti mohli navštevovať bez toho, aby museli cestovať desiatky kilometrov. Zistite si či sú tam možnosti nákupov minimálne bežných potravín. Či sa v lokalite nachádzajú možnosti na trávenie voľného času – detské ihriská, parky, športoviská. No a samozrejme, či tam v prípade nutnosti nájdete lekára. V opačnom prípade môžete byť výrazne sklamaní.

Pozor na znehodnotenie nehnuteľnosti

Pri výbere parcely sa tiež zamyslite nad možnými negatívnymi vplyvmi, ktoré môžu neskôr výrazne znížiť cenu vašej nehnuteľnosti. Zistite si preto, aká výstavba sa v tejto lokalite plánuje. Pomôže vám k tomu územný plán obce, či mesta. Overte si, či sa neplánujú zmeny. Asi by vás nepotešilo, keby sa v blízkosti vášho domu o pár rokov postavila diaľnica, výrobná hala alebo stožiare elektrického vedenia s vysokým napätím. Pozemok poväčšine kupujete na celý život. Dobre sa preto rozhliadnite po okolí, popýtajte sa na susedov, poraďte sa s nimi. Nech vás neskôr nič neprekvapí.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.

Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.