Blog

21. mája 2018

Najkvalitnejší dom na Slovensku – víkend v znamení rekordov

Postaviť rodinný dom v priebehu víkendu a zároveň pri tom zachovať jeho konštrukčnú kvalitu, statickú bezpečnosť a dlhú životnosť vôbec nie je jednoduché. Ak sa pri tom navyše snažíte aj o nízkoenergetický zápis do knihy rekordov, dá sa hovoriť o absolútnom prelome v oblasti bývania.

Pýtate sa, ako sa dá otestovať kvalita a vzduchotesnosť rodinného domu? Jedna z veľmi účinných metód overenia kvality stavieb je Blower-door test pomocou zariadenia blower-door. To sa po dokončení stavby umiestňuje do vzduchotesného rámu v priestore dverí alebo okien. Pomocou veľkého ventilátoru naženie do stavby vzduch, ktorý vytvára pretlak alebo podtlak, až kým nedosiahne rozdiel 50 Pa medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Pripojené senzory následne zmerajú, koľko vzduchu prejde cez netesnosti (neutesnené miesta) v stavbe a určia, či budova spĺňa potrebné parametre a kvalitu.

„Kvalita stavieb je dlhodobý problém, nielen na Slovensku. Aj z tohto dôvodu sa snažíme našim zákazníkom formou verejných stavieb a certifikovaných testov ukázať, že kvalita práce a použitých materiálov je pre nás prvoradá. Preto si naše domy nechávame pravidelne formou Blower-door testu kontrolovať“, vysvetľuje zakladateľ Dom Snov, Mikuláš Stano.

Verejnú stavbu rodinného domu Stilo Absolut v lokalite Čierna Voda, pri hoteli Agátka –> mapa, si môžete prísť pozrieť už tento víkend 14. 4. od 14:00 a počas celej nedele 15. 4. Okrem testovania vzduchotesnosti a zápisu do knihy rekordov sa môžete každú hodinu tešiť na prehliadku stavaného domu, živú hudbu, občerstvenie a množstvo odborníkov a remeselníkov. „Tí budú pripravení odborne zodpovedať všetky dotazy návštevníkov. Pre tých, ktorí niekedy plánujú nové bývanie, to bude skvelá príležitosť vidieť naživo ako stavajú dom dlhoroční profesionáli a zároveň mať možno sa ich na čokoľvek opýtať. Pri rôznych materiáloch a stavebných postupoch platí, že raz vidieť je viac ako stokrát počuť. Preto sme sa rozhodli pripraviť autentickejšiu stavebnú výstavu na Slovensku,“ dodal Mikuláš Stano.

Viac informácií o celom programe a časový harmonogram nájdete na www.domsnov.sk.