Blog

16. februára 2018

Najvhodnejší dom: Jedno či dvojpodlažný?

Jednopodlažný dom: Keď neexistujú bariéry

Jednopodlažné domy sú dnes tou najžiadanejšou alternatívou bývania na trhu nehnuteľností. Sú výhodné najmä pre rodiny s malými deťmi, ale aj pre starších ľudí. Prečo? Dôvodom sú najmä schody. Pre deti sú výrazne nebezpečné, pre starších zase problematické. Bezbariérovosť je dnes výraznou výhodou a trendom do budúcnosti.

Tento typ domov má však aj ďalšie výhody. Je lacnejší. Rýchlejšie postavený. Ľahšie v ňom kontrolujete teplotu. A zväčša má i vyššie stropy, čo opticky zväčšuje váš priestor. Ak ho staviate v objatí prírody, lepšie zapadne práve do takéhoto prostredia. Najžiadanejším domom tohto typu je dnes bungalov. Práve tento dom žiada množstvo ľudí.

A nevýhody? Ak má byť väčší, vyžaduje priestrannejší pozemok. Má menej priestoru, keďže nedisponuje druhým poschodím.

Dvojpodlažný dom: Aj pre dve generácie

Dom s dvomi podlažiami dáva viac priestoru vašej rodine. Je vítanou možnosťou bývania najmä pre dve generácie. Tento typ domov si vyberajú ľudia s menším pozemkom. Umožňuje im to dosiahnuť  viac priestoru na bývanie pri menšej rozlohe priestoru, ktorý máte pre váš dom k dispozícii. Dáva tiež viac súkromia obyvateľom takéhoto bývania – predsa len, oddelenie poschodí je akousi prirodzenou bariérou pre zabezpečenie vytúženého súkromia a potrebného pokoja. A dáva viac možností na odkladacie priestory.

Má však i svoje negatíva. Tým najvýznamnejším je cena. Tá býva zväčša vyššia ako pri jednopodlažných domoch. Ďalších negatívom môže byť bariéra, ktorou sú schody. Chcete ich dennodenne prekonávať? A čo vaše deti? Nebudú pre ne schody nebezpečné? A pozor! Musíte tiež vedieť, či je možné takýto typ domu stavať práve na pozemku, ktorý vlastníte. Problémom môže byť stavebný úrad, ktorý vzhľadom na obvyklé stavby v okolí nemusí povoliť dvojpodlažný dom na ulici, v ktorej sa nachádzajú len jednopodlažné domy. Aj preto je potrebné dobre zvážiť všetky možnosti a súvislosti, ktoré sa so stavbou domu spájajú.

 

Ak ani po týchto informáciách nie ste rozhodnutí, pozývame vás na návštevu vzorových domov, kde môžete vidieť rozdiel na vlastné oči a všetko prekonzultovať aj s našimi odborníkmi na bývanie.