Blog

21. mája 2018

Nový slovenský rekord pokorený! Ako vyzerá najkvalitnejší dom na Slovensku?

V lokalite Čierna Voda, neďaleko hlavného mesta, postavili šikovné ruky odhodlaných robotníkov kompletný 4-izbový dom, ktorý bol následne vystavený tzv. blower-door testu, aby sa tak potvrdila aj jeho kvalita. Ing. Pavol Hošták, certifikovaný kontrolór kvality rodinných domov na Slovensku, vykonal nie jeden, ale rovno dva testy.

Prvý ešte v skorších štádiách stavby, keď sa dom zmontoval, a druhý na záver stavby, ktorý bol následne zapísaný aj do Knihy slovenských rekordov.

Na stavbu, okrem Ing. Hoštáka, dohliadali aj odborníci z Energetickej certifikácie budov, kvality drevostavieb, statici, či iní odborníci z oblasti izolácií, striech a ukotvenia domov.

„Stavba rodinného domu Stilo Absolut si vyžiadala veľké nasadenie, zručnosť a skúsenosti. Pre dlhú životnosť stavby bolo potrebné zachovať kvalitu konštrukcie a statickú bezpečnosť. To sa nezaobišlo bez kvalitných materiálov, s ktorými býva nielen na Slovensku často problém.“, vysvetľuje zakladateľ Domu Snov, Mikuláš Stano.

Viete aký je to pasívny dom? Na Slovensku sa za pasívny dom považuje budova v energetickej triede A a čiastočne B. Pasívny dom môže ostať bez bežného vykurovania, no kriticky dôležitá je špičková izolácia. Tesnosť takýchto stavieb sa potom kontroluje spomínaným blower-door testom.

Ak vás tiež zaujíma, ako vyzerá dom, ktorý sa zapísal do slovenskej knihy rekordov, a chcete vedieť, ako sa vôbec niečo podobné dá zvládnuť už za dva dni, príďte sa pozrieť na Deň otvorených dverí domu Stilo Absolut v lokalite Čierna Voda, pri hoteli Agátka –> mapa, počas posledného aprílového víkendu 28.4. – 29.4. Okrem prehliadky domu vás čaká občerstvenie, živá hudba, a množstvo iného zaujímavého programu.

„Všetko, čo potrebujete vedieť o stavbe domu v najvyššej triede kvality, sa dozviete od nás priamo na mieste. Preto si nič na tento víkend neplánujte, program Dňa otvorených dverí je vždy veľmi pestrý, aby si v ňom každý našiel to svoje. Radi vás uvidíme a zodpovieme vaše otázky.“ pozýva všetkých Mikuláš Stano, zakladateľ Domu snov.

 

Viac informácií o celom programe a časový harmonogram nájdete pred akciou na www.domsnov.sk.