Blog

1. októbra 2017

10 dôležitých krokov pred začatím výstavby RD

1. Zabezpečenie potrebného množstva financií: Aby ste ich mali dostatok.

Zistite si koľko približne budú vaše výdavky na stavbu domu. V prípade, ak nemáte pozemok, pripočítajte cenu pozemku. Následne na to uvážte aké sú vaše možnosti. Máte toľko peňazí v hotovosti? Potrebujete z cudzích zdrojov financovať celú stavbu alebo len dofinancovať jej časť? Zvážte možnosť poradenstva s odborníkmi. Navštívte vašu stavebnú spoločnosť alebo hypotekárne centrum. Spoľahnite sa na odborníkov.

2. Výber rodinného domu: Priestor je dôležitý!

Musíte sa rozhodnúť, aký priestor potrebujete. Záleží na tom, koľko členov rodiny máte, alebo koľko plánujete do budúcnosti. Chcete jednopodlažný alebo dvojplodlažný dom. Nevadia vám schody, alebo chcete mať bezbariérový dom. Murovaný alebo moderný nízkoenergetický dom z nových materiálov? Aj na tieto otázky si musíte nevyhnutne odpovedať.

3. Výber vhodného pozemku: Všetko musí sedieť.

Keď už máte vybratý typ domu, nasleduje výber vhodného pozemku. Nesmie byť príliš úzky, aby sa naň váš dom vošiel. Musí byť dostupný, aby naň bolo možné doviesť stavebný materiál, prípadne sa k pozemku dostať stavebnými strojmi. Je v svahovitom teréne? Základy vás potom môžu stáť viac peňazí. Dôležitá je tiež lokalita. Dobre zvážte či chcete byť v centre diania, alebo budete viac cestovať. Všetko si dobre premyslite.

4. Výber projektu: Cíťte sa pohodlne.

Tu sa rozhodujete nad tým, aké bude pôdorysné riešenie vášho domova. Zvolíte si počet miestností. Ich rozmiestnenie. Veľkosť a polohu kuchyne. Obytný priestor. Riešenie kúpeľne a toalety. Odkladacie priestory. Zvolíte si presne to, čo vám vyhovuje. Naplníte vaše predstavy.

5. Vybavenie stavebného povolenia: Ušetrite nervy i čas.

V tomto kroku ide o vybavovačky na úradoch. Ste pripravení tráviť hodiny dohadovaním sa s úradníkmi? Na opakované návštevy úradu a čerpanie dovolenky? Alebo sa rozhodnete zveriť túto agendu odborníkom a ušetríte váš čas a nervy? Odporúčame vám druhú možnosť. Bude to pre vás určite jednoduchšie a pohodlnejšie.

6. Vážne rozhodnutie: Stavať sám alebo s dodávateľom.

Mnohí z vás si ešte pamätajú časy, keď si ľudia stavali domy svojpomocne. Pomocou známych a rodinných príslušníkov. Ale ruku na srdce. Bola to stopercentne a kvalitne odvedená práca? Netrvalo to až pridlho? Mesiace a mesiace živiť robotníkov, ktorí stavajú váš dom. Ušetrilo sa vôbec? Možno niečo áno. Ale často naopak – opravy zle urobenej práce stáli ľudí ešte viac peňazí ako počítali. Dnes je už doba niekde inde. Bežnou praxou je zveriť stavbu domu kvalitnej a spoľahlivej stavebnej spoločnosti. Šetrí to čas i peniaze. A premietne sa to aj do kvality vášho bývania. Verte tomu.

7. Výber vhodného dodávateľa: Pozor na firmy na kolene.

Výber stavebnej spoločnosti je veľmi dôležitý. Je to jedno z najpodstatnejších rozhodnutí pred výstavbou domu. Preverte si spoločnosť, s ktorou chcete spolupracovať u ľudí, ktorým už niečo postavili. Zistite, aké skúsenosti s touto stavebnou spoločnosťou majú. A neverte len internetovým klebetám. Porozprávajte sa so skutočným človekom. Vyberte si niekoho, kto má skúsenosti, je na trhu už roky a má dobré referencie. Len to vás môže ochrániť predtým, aby ste za svoje zlé rozhodnutie nezaplatili tisíce eur navyše.

8. Rozhodnutie akú zmluvu uzavrieť. Môže vám zachrániť kožu.

Zmluva medzi vami a dodávateľom stavby je dokumentom, ktorý vás môže ochrániť pred nekvalitnou prácou, predražením stavby, nedodržaním časového harmonogramu. Prejdite ju s vaším právnikom a zabezpečte sa ňou pred možnými problémami, ktoré by vás mohli stretnúť.

9. Ako si kontrolovať výstavbu? Nespoliehajte sa na cudzích.

Zvoľte si nezávislý stavebný dozor, alebo sa dohodnite na vašich kontrolách s vedúcim stavby. Je dobré, aby tí, čo vám stavajú dom vedeli, že musia pracovať kvalitne a zodpovedne.

10. Znalosť o prevádzkových nákladoch: Náklady na energie sú dôležité!

 Zvyšujúce ceny elektriny, plynu, či vody vás mesačne oberajú o desiatky eur. Moderné domy vám však dokážu šetriť obsah vašich peňaženiek. Zistite si z akého materiálu sa má dom stavať, ako je riešená izolácia a aké sú overené náklady na energie. Načo platiť veľa, keď môžete šetriť. A takto ušetrené peniaze radšej využijete na dovolenku s vašou rodinou.

 

Príďte sa preto s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.