Blog

1. októbra 2017

7 najčastejších problémov pri výstavbe domu

Bývanie je jedným z najdôležitejších rozhodnutí v živote človeka. Akýsi dôkaz dospelosti a úspechu. Častokrát si už myslíte, že ste na správnej ceste a snívate o prvých Vianociach v novom domčeku, keď však zistíte, že cesta k Vášmu snu je komplikovanejšia, než ste si mysleli. Ktoré sú najčastejšie problémy spojené so stavbou rodinného domu?

 

1. Dom je veľmi drahý, nemôžem si ho dovoliť

Financovať dom zo svojej výplaty si môžu dovoliť možno celebrity a šanca, že vyhráte niečo Vaším stieracím losom je jedna k miliónu. Stále však máte určité šance, možnosti sú nasledovné: predaj bytu alebo staršej nehnuteľnosti, dedičstvo, stavebné sporenie, hypotekárny úver, hotovosť, napríklad od rodičov, svokrovcov a pod.

 

2. Problémy s pozemkom

Na namaľovanie obrazu, potrebujete čisté plátno. Na kúpu domu potrebujete svoj vlastný pozemok. Najdôležitejšia je lokalita, lebo určite nechcete stráviť väčšinu svojho budúceho života v zápche, keď budete dochádzať do práce či voziť deti do školy a na krúžky. Dobre si prezrite dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť daného miesta. Dá sa na pozemku stavať? Ak áno, vyhovuje rozmerom Vášho budúceho domu? Nezabudnite, že pozemok musí byť taktiež dostupný pre stavebnú techniku a mať inžinierske siete.

 

3. Stavebné povolenie

Pred stavbou nehnuteľnosti je nevyhnutnosťou vybaviť si stavebné povolenie. Treba zájsť na stavebné úrady, kde úradníci zhodnotia Váš projekt. Rozhodnú, či je v súlade s územným plánom a či je na danom mieste vôbec povolené stavať. Rovnako, ako sa hodnotia uchádzačky o titul krásy, Váš budúci dom musí spĺňať kritériá a hodiť sa do danej lokality výškou, rozmermi či typom strechy. A čo Vaši bezprostrední budúci susedia? Nebudú mať k stavebnému konaniu pripomienky? Dobrou správou je, že ak nechcete tráviť dlhé hodiny na úradoch, môžete si jednoducho vybaviť túto agendu treťou osobou. A tou môže byť aj samotná stavebná spoločnosť!

 

 4. Nespoľahlivý dodávateľ stavby

Existuje veľké množstvo nespoľahlivých firiem, a Slovensko nie je výnimka, a preto mnohí na zlý výber dodávateľa stavby doplatili. Čakáte na nich, ako ste sa dohodli a oni neprídu. Neozývaju sa, nedá sa im dovolať. Neviete, čo sa deje, spôsobujú Vám paniku. Ak sa ich pýtate na radu, nevedia alebo nechcú Vám poradiť. Na čo však nikdy nezabudnú, je ich zisk. Dodávateľom stavby by mala byť preto spoločnosť, ktorá má dobré referencie a množstvo spokojných klientov. Najlepšie, keď Vám ju vedia odporučiť Vaši známi, ktorí s ňou priamo pracovali a mali výborné skúsenosti.

 

 5. Nedodržaná kvalita

Pri svojpomocnej stavbe vo vlastnej réžii riskujete nedostatky, ktoré môžu stavbu nakoniec predražiť. Preto je lepšie spoľahnúť sa na niekoho, kto má bohaté skúsenosti a množstvo spokojných klientov, ktorí už roky bývajú vo vlastnom. Dobre vyberajte staviteľa, aby ste sa vyhli nekvalitným základom domu, krivým múrom či zle osadeným oknám. Nič Vám nepokazí radosť z domu viac ako zle a nekvalitne odvedená práca.

 

 6. Nedodržané termíny

Tešíte sa, kedy už konečne budete bývať vo vlastnom. Poznáte už aj predpokladaný termín, kedy sa môžete konečne prisťahovať. To ešte stihnete zasadiť na záhrade rajčiny či spraviť letnú kolaudáciu, myslíte si. Zrazu Vám však staviteľ oznámi, že bude s termínmi meškať. Termín Vášho sťahovania sa neustále odkladá. Takto by to ale nemalo byť. Zmluvné termíny musia platiť, aj za ne platíte. Preto si vyberajte profesionálnu spoločnosť, na ktorú sa môžete skutočne spoľahnúť.

 

 7. Nedodržaná cena

Cenu stavby domu už poznáte a nejaké peniaze máte odložené aj na krásnu koženú sedačku a ďalšie zariadenie. Zrazu Vám však dodávateľ oznámi, že Vaša stavba bude stáť viac.  A niekedy sú to desiatky tisíc eur! Takýmto problémom treba predísť. Cena musí byť pevná a garantovaná. Na strane klienta aj na strane dodávateľa. Spokojnosť musí byť dosiahnutá na oboch stranách.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.

Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.