Blog

1. októbra 2017

Aké je to najlepšie bývanie: Byt alebo dom?

Pri rozmýšľaní nad formou budúceho bývania si najskôr musíte položiť viacero otázok. A následne si na ne odpovedať. Zapísať si plusy a mínusy jednotlivých možností. No a potom vybrať tú správnu. Chcete bývať radšej v meste alebo uprednostňujete vidiek? Máte dostatok financií na dom v meste? Dom na vidieku? Alebo vám stačí byt v meste? Chcete žiť v bytovom spoločenstve, alebo máte radšej súkromie? Aj takéto otázky si musíte položiť skôr, ako sa definitívne rozhodnete.

Výhody bytu. Naozaj výhody?

Keď výťah opäť nechodí a zdolať trinásť poschodí, tak zostáva mi opäť po svojich. Počuť hlasné stereo, aj výstrahy pred neverou, ktosi čosi vŕta v paneloch… Aj takto výstižne charakterizoval Richard Müller bývanie v byte v legendárnej piesni Po schodoch. Takýto typ bývania si väčšinou vyberajú ľudia, ktorí chcú bývať v mestách. Jednoducho si byt kúpia a potom sa už len nasťahujú. Byt sa pre takýchto ľudí javí ako finančne výhodnejšia možnosť, lebo domy v meste sú výrazne drahšie. Bývanie v meste rieši viaceré problémy, iné zas prináša. Pozitívom je blízkosť dôležitých bodov záujmu. Blízkosť práce. Jednoduchšie dochádzanie vašich detí do školy. Bohaté možnosti kultúrneho a spoločenského života. Dostupné nákupné možnosti. Naopak, žijete vo väčšom zhone. Tlačíte sa v stiesnenejších priestoroch. Zdieľate časť priestorov so svojimi susedmi. Strácate časť súkromia. Aj nad týmto všetkým sa musíte zamyslieť. Vyhovuje vám to? Stojí to za to? Bývanie v byte prináša množstvo kompromisov. Asi najväčším je už spomínaná strata časti súkromia. Nepríjemní susedia. Problémy s parkovaním. A mnoho ďalších…

Dom dáva viac možností

Táto možnosť bývania je snom väčšiny ľudí. Dokazujú to prieskumy a štatistiky. Nečudo. Dom je akýmsi našim rodinným kráľovstvom. Dáva nám viac priestoru. Pocit úplného súkromia. Bezprostredný kontakt s prírodou. Trávnik. Malú záhradku. Ale aj možnosť na parkovanie nášho auta. Je vítanou možnosťou pre naše deti. Predsa len – vo dvore rodinného domu ich máme viac na očiach a je to pre ne určite podstatne bezpečnejší priestor na hranie. Samozrejme, nie každému musí dom úplne vyhovovať. Môže byť drahší ako byt, no i nemusí. Záleží na lokalite. Vyžaduje si viac našej pozornosti i času. Treba polievať a kosiť trávnik. Starať sa o kvety, či zeleninu. Strihať kríky, orezávať stromy. No a v prípade, že bývate niekde na periférii, alebo ďalej od mesta, kde pracujete, môže to mať vplyv na dlhšie a problematickejšie dochádzanie za prácou, či vzdelaním.

Vlastniť, či prenajať?

Predpokladáme, že asi väčšina z vás má odpoveď na túto otázku jasnú. Vlastniť nehnuteľnosť je na Slovensku zakorenenou tradíciou. Inde vo svete je zas tradíciou, že sa ľudia často sťahujú za prácou a svoje bývanie si len prenajímajú. Spejeme k tomu aj na Slovensku? Jednoznačnú odpoveď zatiaľ nepoznáme. Dnes je však situácia taká, že stále chceme viac vlastniť ako si niečo prenajať. Dôvod? Pri vlastnom bývaní sme si pánmi sami sebe. Platíme si svoje. Zvyšujeme si hodnotu nášho majetku. Bývame podľa vlastných predstáv. Ale musíme sa viazať. Sme fixovaní na jedno miesto. To pri živote v prenájme neplatí. Má to ale svoje nevýhody: Platíme do vrecka iným. Nemôžeme si priestory upraviť podľa vlastných predstáv. Kedykoľvek nám môžu nájom ukončiť. Je to neistota najmä pre ľudí, ktorí už majú vlastné rodiny.

 

A medzi ktorých ľudí patríte vy? Pouvažujte a rozhodnite sa správne. Veríme, že sme vám pri rozhodovaní výrazne pomohli.

 

Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú etapu Vášho rodinného života.