Blog

12. októbra 2019

Nebojte sa moderných domov! Majú jasné výhody

Moderný montovaný alebo tradičný murovaný dom? Väčšina ľudí na Slovensku má jasno. Novým veciam nedôveruje a stavia na tradícii. Nie vždy je však správne trvať na zvyklostiach. To by sme potom ešte aj dnes telefonovali z pevných liniek a bránili sa smartfónom. Ale doba a vývoj idú dopredu. Aj v oblasti stavieb samozrejme.

Úplne na rovinu treba povedať, že moderné, teda montované domy nie sú horšie ako tradičné, murované. Práve naopak, v mnohých smeroch svoju konkurenciu porážajú. Technológie, z ktorých sa moderné domy vyrábajú a tiež ich výrobné procesy sú špičkové a osvedčené, rozdiely sú len v štýle príprav a v procese výstavby. Najdôležitejším faktorom na rozhodnutie však je samotný pocit budúceho pána domu – teda to, aby sa v ňom spolu so svojou rodinou cítil príjemne a bezpečne.

Tradičné murované domy

Drvivá väčšina domov na Slovensku je murovaných. Nie preto že by boli lepšie, ale preto, že majú na našom území historickú tradíciu. Ľudia si ich vyberajú podvedome, s pocitom väčšej bezpečnosti a istoty investície. Na rozdiel od moderných montovaných domov sa stavajú priamo na mieste, výstavba prebieha tzv. mokrým procesom a jeho múry pribúdajú postupne, tehla po tehle. Výhodou takýchto domov je to, že si ich môže budúci majiteľ stavať aj svojpomocne a tiež fakt, že sú viac vhodné pre individuálne projekty. Naopak negatívom môže byť dĺžka doby výstavby a tiež o niečo vyššia cena.

Moderné, montované domy

Ide o pomerne nový typ domov. V našich končinách. V iných štátoch na svete sa stavajú pomerne bežne (napr. USA, Nemecko alebo aj susedné Rakúsko). Nie, nejde o papierové ani kartónové domy, vietor ich neodfúkne a voda neodplaví. To by sa vôbec nemohli stavať, nedostali by potrebné certifikáty. Práve naopak, tieto domy sú vysoko stabilné, perfektne čelia poveternostným podmienkam a sú vysoko ekologické.

Iný je materiál, z ktorých sa tieto domy na rozdiel od tradičných stavajú a tiež proces výstavby. Ako materiál slúžia sendvičové panely s vnútornou izolačnou medzivrstvou a kvalitným zateplením. Majú bezkonkurenčné izolačné a zvukotesné vlastnosti. Rovnako ako murované domy stoja na pevných základoch a disponujú pevnými múrmi či kvalitnou a bezpečnou strechou. Nezanedbateľnými sú tiež úspora energie a nízke prevádzkové náklady takýchto moderných domov.

Rozdielom je tiež v procese výstavby. Moderné montované domy sa pripravujú vo fabrikách po celých dielcoch a na mieste výstavby sa už len zmontujú. Všetko v tzv. suchom procese. Aj preto je rýchlosť ich stavby oveľa vyššia ako pri klasických stavbách. A rýchlosť tu neznamená nižšiu kvalitu! Práve naopak. Nové technológie, výrobné a stavebné procesy, ako aj skúsenosť stavebných firiem, ktoré takéto stavby realizujú, sú zárukou kvality a bezpečnosti. Majiteľ takéhoto domu má záruku v bezpečnostných certifikátoch použitých materiálov, rovnako získa záruku na celú stavbu, ktorej životnosť niekoľkonásobne prevyšuje život človeka.

Rozhodnutie je na vás

Samozrejme, pre akú stavbu sa rozhodnete je výhradne na vás. Každodenný život nám však ukazuje, že moderných technológií sa obávať netreba. Predsudky sú úplne zbytočné. Výskum a vývoj sú v neustálom pohybe smerom dopredu. Však napokon, treba sa presvedčiť osobne. Vzorové domy sú tu práve na to, aby ste si všetko overili sami, prešli sa po modernom dome fyzicky, prezreli si jeho rez, dotkli sa stien a na vlastnej koži zistili, že obavy skutočne nie sú na mieste.

 

Tradičná murovaná stavba

+ tradícia

+ veľký výber dodávateľov

+ vhodnejší na individuálne projekty

+ vyššia trhová hodnota

– dĺžka výstavby

– vyššia cena

– obmedzený výber dodávateľov

– predsudky, nezvyk

 

Moderná stavba

+ rýchlosť výstavby

+ kvalita výroby a výstavby

+ nižšia cena

+ úspora energií, lacnejšia prevádzka

+ ekologickosť

+ budúcnosť

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr naše vzorové rodinné domy.

 Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.