Blog

1. apríla 2020

Ako si dobre vybrať stavebnú firmu? Takto sa nestanete obeťou podvodu!

Určite ste už počuli príbehy ľudí o tom, ako ich firma „oblafla“ o peniaze. Alebo o tom, akú nekvalitnú prácu odviedla a ešte k tomu aj meškala s termínmi. No hotová nočná mora! Ako sa týmto negatívnym skúsenostiam vyhnúť? Poučte sa z chýb iných. Presne tak to robia rozumní ľudia.

Skôr ako sa teda pre niektorú z množstva stavebných spoločností rozhodnete, overte si o nej čo najviac informácií. Pohľadajte si o nej čo sa dá na internete. Sledujte najmä recenzie, hodnotenia jej klientov. Pozrite sa tiež, aké projekty má firma za sebou, či ich je veľa alebo prekvapivo málo.

Preverte si fakty

Dôležitým ukazovateľom je tiež fakt, ako dlho firma pôsobí na trhu. Dĺžka jej praxe môže tiež niečo napovedať o tom, aké má stavebná spoločnosť skúsenosti. Rovnako môže byť svedectvom o tom, že ak sa dokáže firma na konkurenčnom trhu udržať dlhé obdobie, má dostatok práce a zákaziek.

Pokojne si urobte výber viacerých firiem, ktoré vás zaujali a ktoré prešli tzv. vaším prvým „sitom“. Následne si určite kritériá, ktoré sú pre vás dôležité a urobte si poradie firiem, ktoré tieto kritériá spĺňajú. No a keďže nejde o málo peňazí, ktoré chcete do výstavby domu vložiť, odporúčame aj osobnú návštevu spoločnosti, stretnutie s jej zástupcom, kde si vyjasníte všetky nejasnosti, odpovedia vám na vaše otázky a navrhnú najvhodnejšie riešenie a postup. Osobné stretnutie  vo firme vo vás určite zanechá nejaký dojem. Ako firma vyzerá? Akí sú jej zamestnanci? Aké majú jednanie? To všetko môže byť signálom buď pre váš dobrý dojem a následnú spokojnosť, alebo zlý dojem, ktorý tiež môže o mnohom napovedať.

Ekonomická situácia firmy

Jedným z rozhodujúcich faktorov pri rozhodovaní by malo byť ekonomické zdravie firmy. Aj je firma pred krachom, asi nebude najlepšou voľbou, skôr rizikom pre vaše financie. Samozrejme, chápeme, že k ekonomickým ukazovateľom stavebnej spoločnosti sa nedostanete ľahko, môžete však sledovať informácie, ktoré môžu o jej situácii veľa napovedať. Mnohé firmy dnes pracujú transparentne a zverejňujú svoje ekonomické výkazy. Sledujte tiež, či majú veľa práce a zákaziek, to tiež veľa vypovie o tom ako sa jej darí. Finančné zdravie firmy a jej potenciál si môžete zistiť z jej finančných výkazov, aj prostredníctvom jej Altmanovho koeficientu, ktorý by mala mať seriózna firma zverejnený na svojej stránke. Je indexom dôveryhodnosti zdravia súkromnej spoločnosti.

Hovorí sa: dvakrát meraj a raz strihaj. Inými slovami môžeme povedať: firmu na stavbu svojho rodinného domu si najskôr zo všetkých strán premeraj a prever, kým sa definitívne rozhodneš zveriť jej prácu a svoje peniaze! Veľa šťastia pri rozhodovaní, ak treba poradiť sme tu pre vás.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr naše vzorové rodinné domy.

  Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.