Blog

28. septembra 2019

Pozor na podvody pri cenách. Ako sa chrániť?

Veľký konkurenčný boj v stavebníctve núti firmy prichádzať s rôznymi zaujímavými marketingovými akciami. Mnohé spoločnosti sa však radšej uchyľujú k nekalým praktikám, ktoré majú za cieľ skôr oklamať potenciálnych zákazníkov. Preto si treba dávať pozor na to, s kým máte tú česť!

Netreba však hádzať flintu do žita, stále existujú spoločnosti, ktoré podnikajú slušne a férovo. Ich najsilnejšou zbraňou je ich dobré meno, ktoré si chránia, značka, na ktorej si zakladajú. Ako natrafiť na takéto slušné a poctivé firmy?

Najskôr je dobré urobiť si prieskum trhu. Získať dostatok referencií od ľudí, ktorí majú so stavebnou firmou osobné skúsenosti. Keď si už stavebnú spoločnosť vyberiete, myslite na ďalšie poistky, ktoré by vás mali chrániť.

Jednou z takýchto poistiek by mohla byť zmluva o dielo, ktorú je fajn si prejsť s právnikom, aby v zmluve neboli tzv. nášľapné míny, teda ustanovenia, ktoré by boli pre vás nevýhodné. Táto zmluva by mala určovať jasné pravidlá od A po Z, teda až po dodanie diela zákazníkovi, teda majiteľovi nového domu.

Veľký pozor si treba dávať aj pri príprave cenovej ponuky. Niektoré firmy do nich zámerne nezahrnú všetko a potom zrazu pýtajú peniaze navyše s odôvodnením, že táto, či iná položka nebola zahrnutá v ponuke. Pozor si dávajte aj na dodanie služieb bez papiera. Ak si takéto niečo (na čierno) dohodnete, nečakajte na dodaný tovar záruky!

Seriózna firma postupuje tak, že si so zákazníkom sadnú, presne špecifikujú potreby a predstavy zákazníka, urobia spoločne cenovú konfiguráciu domu, zadefinujú presnú výslednú sumu, ktorá je a bude stavebnou spoločnosťou garantovaná ako konečná. A zákazník presne vie, aké položky sú zahrnuté v objednávke a koľko za ktorú z nich zaplatí. Prehľadné, jasné, seriózne.

Od vašej stavebnej spoločnosti teda žiadajte všetko, čo by vám garantovalo istotu, že o svoje peniaze neprídete. Pýtajte sa, žiadajte odpovede na všetko. Nechajte si veci radšej podrobne vysvetliť.

Stavte na istotu! Spoľahnite sa len na serióznu spoločnosť s desiatkami, či stovkami spokojných zákazníkov. Ich pozitívne referencie a skúsenosti vám môžu poskytnúť dostatočný dôkaz o kvalite prác a služieb, ktoré daná spoločnosť zrealizovala.