Blog

4. apríla 2019

Vybrať si typový alebo individuálny projekt domu?

Každý máme o svojom vlastnom bývaní svoje predstavy. A samozrejme aj svoje vlastné finančné možnosti. Pre väčšinu z nás je pritom rozhodujúci pomer ceny a kvality. Povedané jednoducho – za čo najmenej peňazí chceme čo najvyššiu kvalitu. Ak máme rozpočet na náš dom pomerne voľný a prakticky nie sme limitovaní financiami, môžeme dať väčší priestor našim predstavám, snom a dopriať si v dome presne to, čo požadujeme. Naopak, ak sme financiami zviazaní a náš rozpočet je presne stanovený, budeme musieť z našich predstáv často ubrať a hľadať kompromisy. To však neznamená, že nemôžeme mať domov, ktorý spĺňa naše predstavy o bývaní.

Poďme sa teraz pozrieť ma jednotlivé možnosti, ktoré sa nám ponúkajú. Aké plusy a mínusy má vlastný projekt rodinného domu, aké pozitíva a negatíva nesie naopak typový projekt stavby?

Individuálny projekt rodinného domu

Projekt na mieru, podľa vašich predstáv je doménou ľudí, ktorí majú presne špecifikované nároky, presnú predstavu o svojom bývaní, bez vôle robiť kompromisy. Jednoducho niečo vysnívané chcú mať a dajú do toho všetko. Čas, ale aj financie. V tomto type projektu sa všetko odvíja od spolupráce budúceho staviteľa s projektantom. Práve s ním si klient doladí všetky detaily budúceho bývania tak, aby bol napokon budúci majiteľ spokojný. Veď jeho dom bude v podstate jediný taký, ide o originál.

Individuálny projekt rodinného domu musia zvoliť aj tí klienti, ktorí plánujú stavať na netradičnom pozemku, napríklad v svahovitom teréne. V takomto prípade sa musí projekt domu prispôsobovať nielen potrebám budúcich obyvateľov domu, ale aj možnostiam a zákonitostiam terénu.

Individuálny projekt má určite vyššie nároky na čas. Je vlastne hrou objednávateľa a architekta či projektanta na budúcom diele. Častokrát sa projekt mení, vyvíja, kým nájde tú správnu finálnu podobu. To všetko sa samozrejme odráža aj na výslednej cene domu. Väčšinou býva drahší.

Typový projekt (katalógový dom)

Výhodou takéhoto domu je, že okamžite vidíte jeho vizualizáciu, priestorové členenie i rozmery. Je v podstate ľahko dostupný a jeho cena (vzhľadom na dané parametre, s ktorými zväčša nie je možné hýbať) je väčšinou nižšia. Niektoré firmy majú svoje typové domy vystavené aj v podobe vzorových domov, takže si priestory domu môžete pozrieť aj osobne, čo je často na nezaplatenie a zároveň je to obrovská pomôcka a služba potenciálnym klientom firmy, ktorá domy stavia.

Ďalším pozitívom takéhoto typu domu je čas. Keďže takéto domy sú stavané pravidelne, stavebné spoločnosti sa vedia na takúto stavbu dobre pripraviť, majú väčšie skúsenosti a vedia sa vyvarovať možným chybám pri výstavbe. Aj dodávateľské termíny sú podstatne kratšie ako pri individuálnej výstavbe. Obrovským pozitívom je šetrenie času a menej starostí, ktoré pri výstavbe musíte projektu venovať.

Pre väčšinu z nás je tiež dôležitá cena. Tá je pri takomto type stavby v podstate nemenná. Pri podpise zmluvy o výstavbe vám slušná firma dokáže garantovať nemennú cenu projektu, nakoľko už na začiatku presne vie, do čoho pri výstavbe ide a čo koľko bude stáť.

Samozrejme, aj tento typ projektu má svoje negatíva. Keďže si musí z katalógov vybrať už hotový projekt, musí urobiť viacero kompromisov a často ubrať zo svojich predstáv. Katalógové domy sú väčšinou navrhované na výstavbu na rovine a nezahŕňajú situáciu osadenia stavby.

Na zváženie

Už pri zvažovaní o výstavbe domu si treba zvážiť všetky plusy a mínusy jednotlivých variantov. Najvhodnejší pre každého z nás bude ten, ktorý najlepšie spĺňa naše priority, predstavy a možnosti. Potom sa stačí už len správne rozhodnúť. Veríme, že vám k tomu pomôže aj tento náš článok.

Pre a proti

Typový projekt                                               Individuálny projekt

+ hotová vizualizácia domu                        + dom podľa klienta predstáv

+ široký výber typov RD                              + originálny dom

+ reálny odhad nákladov                             + možnosti stavať v svahovitých terénoch

+ známy čas dodania                                    – vyššia cena

+ rýchlosť výstavby                                       – dlhší čas tvorby projektu i výstavby

+ v cene projekt RD                                      – menej skúseností pri realizácii

+ možnosť riešenia STP

– časté kompromisy

– limitované možnosti zmien