Blog

2. júla 2018

Stavať svojpomocne, alebo zveriť stavbu rodinného domu firme?

Svojpomocná výstavba prostredníctvom rodiny, známych a priateľov je síce lákavou vidinou ako ušetriť, mnohí sa však na tomto rozhodnutí popálili. Už nikdy viac by ho nezopakovali. A samozrejme sú aj takí, ktorí túto formu stavby domu jednoznačne obhajujú. Kde sa teda prikloniť?

Svojpomoc. Tá najlepšia pomoc?

Najmä na vidieku v niektorých častiach Slovenska je svojpomocná výstavba domov dlhoročnou tradíciou. Široká rodina, susedia a priatelia zvyknú chodiť pomáhať pri výstavbe domu. Však dostanú najesť a hlavne vypiť. Pre niekoho je to forma trávenia voľného času. Stavebník, ktorý sa rozhodne pre túto formu výstavby má všetko vo svojich rukách. Ušetrí najmä na pracovnej sile a stavia presne podľa svojich predstáv. Je na stavbe vtedy, keď má čas, využíva robotníkov, ktorí chodia na týždňovky alebo sú nezamestnaní. Takáto stavba môže vyjsť lacnejšie. Ale nemusí. Pracujúci na takýchto stavbách často preceňujú svoje kvality a na ich prácu neexistujú žiadne záruky kvality. Nemôžete sa dožadovať reklamácií. V týchto prípadoch vyjde drahšie aj stavebný materiál a jeho doprava, nakoľko stavebné firmy ho nakupujú vo veľkom, a teda lacnejšie. No a napokon na takejto stavbe trávite minimálne 2 roky svojho života. To sa môže prejaviť na vašom zdraví, ale aj na zhoršení vzťahov v rodine.

Živnostníci: Každý chvíľku ťahá pílku

Ide o formu stavby, keď si stavebník dáva stavať svoj dom po častiach odborníkom na daný proces či úkon. Jeden živnostník mu vykope základy, ďalší vytiahne múry, tretí spraví strechu. Výhodou tejto formy stavby domu je fakt, že ju realizujú odborníci. Môžu nám takto postupne vystavať celý dom, alebo ich môžeme využiť len na časť stavby. Pred ich výberom však nebuďte úplne dôverčiví a neberte hneď prvého, kto sa vám dostane pod ruku. Overte si referencie a ich predošlé práce. Zistite, či majú na daný typ práce oprávnenie. Práve výber jednotlivých staviteľov však môže byť náročný a zdĺhavý proces, ale môžeme sa vyhnúť neskoršiemu sklamaniu. Cena výstavby v tomto prípade býva nižšia, ale to najmä vtedy, ak vám takíto živnostníci ponúknu prácu na čierno, bez potrebných zmlúv a dokladov. Tu však pozor! V tomto prípade nemáte žiadne záruky. A nikdy neviete, či svoju prácu takýto človek nesfušoval. Na tomto mieste chceme tiež upozorniť na ďalšie riziká. Tým je nedodržanie slova, oneskorenie termínov a výhovorky jedného živnostníka na druhého. Veď to poznáte. Je to také slovenské…

Stavebná firma: Jej správny výber vám dodá istotu

Asi budete súhlasiť s tým, že ak si vyberiete spoľahlivú a renomovanú stavebnú spoločnosť, dá vašej stavbe viacero istôt. Istotu kvality vykonanej práce. Istotu dodržania termínov. Istotu garancie ceny. A možnosti ďalších benefitov. Medzi ne patria najmä odborné a kvalifikované poradenstvo, všetky potrebné záruky, lepšie technické zabezpečenie, stroje, odborný personál. Od firmy môžete očakávať to, čo od nikoho iného. A to komplexnú pomoc od A po Z. Samozrejmosťou býva aj dlhodobý pozáručný servis. Nie vždy musí platiť, že stavby pomocou stavebných firiem sú najdrahšou možnosťou výstavby. V prípade typových projektov je cena výrazne nižšia ako pri ostatných alternatívach. Takéto domy si navyše u serióznych spoločností môžete pozrieť aj na vlastné oči. Nájdete ich ako vzorové domy, kde si môžete osobne prezrieť prevedené exteriérové i interiérové vybavenie a všetko prakticky zažiť na vlastnej koži. Uvidíte presne do čoho idete. Nezabudnime spomenúť ani prípadné negatíva tohto typu výstavby. Asi najväčším rizikom je možný zánik spoločnosti počas výstavby, kde hrozí strata vašich peňazí. Seriózne spoločnosti však majú recept aj na tento problém. Ním je možnosť platby za už odvedené práce, alebo až po odovzdaní domu. Pozor si treba dať aj na nevýhodné, alebo zavádzajúce zmluvy a hromadiace sa dodatky.

 

Príďte sa s nami poradiť, zhodnotiť kvalitu našej práce a navštívte čo najskôr náš vzorový dom.

 Dom Snov môže už zajtra naštartovať novú fázu Vášho života.