Blog

5. júla 2018

Výber dodávateľa: dajte si pozor na podvody stavebných firiem!

Známosť. Odporúčanie priateľov či kolegov. Internet. Dopytové portály. Inzercia v médiách. Aj toto sú možnosti, prostredníctvom ktorých s k nám najčastejšie dostanú informácie, alebo priamo ponuky na možného dodávateľa pre výstavbu rodinného domu. Podobne bol na tom aj Peter. Ponuky naňho číhali zo všetkých strán. Výsledkom bol zmätok a nerozhodnosť. Pomôžeme vám tento zmätok prekonať a dať vám jasné odpovede a rady, ako si vybrať naozaj toho správneho dodávateľa. Nechceme, aby ste prišli o nervy a množstvo peňazí!

Cena je dôležitá, ale nie rozhodujúca

Ak nájdete reklamu na stavebnú spoločnosť, ktorá vás osloví svojim sloganom, neznamená to ešte, že ste našli to správne. Veľmi dôležité je zistiť si referencie za posledné tri roky. Internetové referencie nestačia. Konkurenčný boj medzi firmami zvádza aj k nekalej súťaži. Jej výsledkom môžu byť vymyslené negatívne referencie. Spoznať preto osobné skúsenosti reálnych ľudí. Ak niekto staval chatky, alebo zatepľoval panelák neznamená to ešte, že vie stavať aj domy. Založiť si živnosť alebo stavebnú spoločnosť môže predsa každý. Čo teda vyžadovať od potenciálnych dodávateľov? Plusom sú určite certifikáty kvality, alebo členstvo v odborných združeniach. No a tou najlepšou možnosťou ako sa presvedčiť je možnosť navštíviť vzorové domy. Vidieť to, čo chcete na vlastné oči. Vzorové domy si vyžadujú nemalé investície. A do tých sa neseriózne spoločnosti určite nepustia.

 

Pozor na peniaze

Pýta od vás niekto neúmerne vysokú zálohu? Prípadne platbu vopred? Už tu by ste mali zbystriť pozornosť! Seriózne spoločnosti vám ponúknu viaceré možnosti financovania. Kto chce mať stopercentnú istotu, že o svoje peniaze nepríde, slušná spoločnosť mu umožní zaplatiť za svoj dom, až po skončení jeho výstavby. Nikto z vás sa predsa nechce stať rukojemníkom rôznych špekulantov. Ak vám firma takéto bezpečné financovanie umožní, je to dôkazom toho, že je finančne stabilizovaná a nehrozí riziko jej úpadku. Ak narazíte na spoločnosť, ktorá vám oznámi cenu domu a vy zistíte, že v nej nie je započítaná DPH, akú máte záruku, či nebude opäť a opäť zvyšovať cenu? Zodpovedná stavebná firma s vami komunikuje na rovinu, nezavádza a vie vám garantovať konečnú cenu, ktorá sa nebude ešte niekoľkokrát meniť.

 

O kvalite napovedá aj zázemie

Signálom k tomu, či ste na správnej ceste k výberu dodávateľa stavby je aj jeho personálne a technické zázemie. Zistite si, či firma, s ktorou chcete spolupracovať používa moderné postupy a technológie, či má profesionálne technické vybavenie a školený personál! Kvalitná práca môže byť totiž odvedená len s kvalitnými ľuďmi. A nezabúdajte ani na to, ako vyzerá sídlo spoločnosti. Aj to môže veľa napovedať o tom, s kým máte do činenia. Ak vás nejaká spoločnosť pozve na pracovné stretnutie do kaviarne, a nie do svojho sídla, radšej dajte od nej ruky preč.