Blog

9. septembra 2019

Najpopulárnejšie domy u nás? Jednopodlažné bungalovy

Ak chodievate po Slovensku, veľmi často vidíte obrovské murované domy. Aj v tých najchudobnejších dedinách, v menej bohatších regiónoch Slovenska. Pomyslíte si, načo sú ľuďom takéto obrovské domiská a koľko členov rodiny v nich vlastne býva? Často, len dvaja, alebo štyria ľudia. A mnohí majú takéto zbytočne veľké stavby problém ekonomicky utiahnuť. To všetko sú pozostatky myslenia a štýlu, ktoré sa ťahajú niekoľko desaťročí dozadu, najmä do čias socializmu. Ekonomika stavieb vtedy išla bokom.

Dnes je už situácia diametrálne odlišná. Každý z nás sa snaží uvažovať ekonomicky, tí, ktorí idú ešte o level vyššie aj ekologicky.

Obľúbené domy

Všeobecne dnes platí, že rodiny, ktoré sa rozhodnú stavať, už nepotrebujú zbytočne rozšafné priestory, ktoré často vôbec nevyužijú. Aj preto sú medzi mladými ľuďmi v súčasnosti populárne najmä jednopodlažné domy – bungalovy. Najčastejšie ide o 3-4 izbové domčeky so sedlovou strechou, s úžitkovou plochou od 85 do 110 štvorcových metrov. No a samozrejmosťou je už myslieť na budúce náklady, ktoré by príliš nezaťažovali rodinný rozpočet. Však hypotéka na takmer celý život bohato stačí, no nie?

Energeticky nenáročné bývanie

Moderne a rozumne mysliaci človek chce bývať tak, aby mal čo najnižšie náklady na prevádzku svojho domova. Práve preto sú v trende energeticky nenáročné budovy – tzv. nízkoenergetické, alebo až pasívne domy. Prvé spomínané sú charakteristické veľmi nízkou spotrebou energie, pasívne dokonca nulovou spotrebou. V pasívnych domoch navyše v lete nepotrebujete ani klimatizáciu, v zime vykurujete napríklad pomocou solárnych panelov.

Základom nízkoenergetických domov je kvalitná tepelná izolácia, dobre tesniace okná, dvere a moderné technologické postupy pri ich výstavbe.

Ak chcete aj vy bývať moderne, šetriť mesačne desiatky eur na energiách a zároveň sa cítiť pohodlne a bezpečne, nechajte si poradiť a postaviť dom odborníkmi. Kvalitné a seriózne spoločnosti vám postavia dom po konzultácii s vami, v presne dohodnutom rozpočte a tak, aby ste na konci boli s výsledkom úplne spokojní. Napríklad tak ako desiatky našich klientov, ktorí sa rozhodli veľmi rozumne a nechali si postaviť moderný montovaný dom STILO, ktorý spĺňa kritériá nízkoenergetických stavieb.

Rozhadzovanie nie je v móde

Dnes už nie je trendy stavať zbytočne okázalé a prevádzkovo drahé obrovské domy. Dnes je moderné stavať s rozumom. Aj preto sú trendom dneška menšie, jednogeneračné domy, ktoré úplne dostatočne pokrývajú všetky potreby bežnej slovenskej rodiny. A šetria im kopec peňazí.