Blog

6. decembra 2023

Plnená hruška podľa Miriam Kalisovej

Máte radi sladké Vianoce?

 

Miriam Kalisová si ich vie vždy osladiť aj vďaka svojim osvedčeným vianočným receptom, ktoré sú nielen rýchle a jednoduché, ale aj veľmi chutné. Presvedčili sme sa o tom aj my v Dome snov, keď sme ju pozvali do vzorového domu STILO ABSOLUT. V čarovnom prostredí pri jazere Vojka bolo pečenie s Miriam naozaj sen.

Ako prvý si pre vás pripravila recept na plnené hrušky s orieškami a medom. Postup je skutočne jednoduchý – zvládol ho aj pán Mikuláš Stano, zakladateľ projektu DOM SNOV.

 

 

Na recept budete potrebovať:

  • 4 menšie hrušky
  • 3 hrste nahrubo nasekaných pekanových, alebo vlašských orechov
  • 2 pl medu do plnky (prípadne podľa chuti)
  • 1-2 čl škorice
  • žĺtok
  • med na poliatie hotových hrušiek

 

Takto si ho pripravíte:

Hrušky najprv očistíme a vydlabeme vnútro. Nasekané orechy orestujeme na suchej panvičke, kým začnú voňať. Presypeme ich do misky a zmiešame s medom a mletou škoricou do kompaktnej hmoty. Naplníme hrušky hmotou a z lístkového cesta si narežeme 4 štvorce, ktorými zakryjeme spodok hrušiek. Zvyšok cesta narežeme na tenké pásiky a hrušku z vrchu obmotáme až po spodok. Nožíkom zo zvyšku cesta ešte vykrojíme lístok a jemne na ňom vytvoríme zárezy, aby sa podobali na žilky na liste.

Celý povrch hrušky potrieme žĺtkom a nalepíme lístok. Plech umiestnime do spodnej časti rúry, aby nám vršky hrušiek neprihoreli. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 stupňov asi 20 minút – podľa toho, ako pečie vaša rúra, je potrebné to sledovať.

 

Upečené hrušky polejeme pred servírovaním medom a podávame ešte teplé, nie však horúce.

Pokiaľ sa vám lepšie pečie podľa videa, na náš youtube sme pridali aj video postup.

 

Prejdite sa po Dome snov s Miriam Kalisovou

Kým sa plnené hrušky piekli v rúre, Miriam si z našej nízkoenergetickej kuchynky na chvíľku odbehla, aby sa pána Mikuláša Stana opýtala na niekoľko otázok, ktoré ju o projekte DOM SNOV zaujímali. Rovnako, ako pri Zuzke Vačkovej, aj počas prehliadky Domu snov s Miriam bol spustený livestream, kde sme všetky jej zvedané otázky s radosťou zodpovedali. Pre tých, ktorí živé vysielanie s Miriam nestihli, prikladáme záznam.